Première Maurice chéri

Op 8 augustus 1914, vijf dagen na de oorlogsverklaring van Duitsland aan Frankrijk, onderbreekt Maurice Ravel het werk aan een nieuwe compositie – het Pianotrio – om een brief aan zijn broer Édouard te schrijven. Daarin verklaart hij dat hij ‘sinds de noodklok’ lijdt als nooit tevoren en besloten heeft dienst te nemen. Wegens zijn geringe lengte en gewicht wordt hij aanvankelijk geweigerd, totdat hij op 10 maart 1915 door de Conseil de Révision de la Seine alsnog wordt gerekruteerd en om te beginnen een aanstelling krijgt als vrachtwagenmecanicien bij het 13e Regiment Artillerie. Zijn wens om bij de luchtmacht als ‘bombardier’ te dienen zal onvervuld blijven.
Een jaar later, op 14 maart 1916, vertrekt Ravel als vrachtwagenchauffeur richting Verdun. Hij bevindt zich er weliswaar op enige afstand van het echte front, maar ‘moralement on le sent tout proche’. Vanaf de linies onderhoudt hij een levendige correspondentie met het thuisfront.

* Maurice chéri is gecomponeerd in opdracht van De Doelen voor de serie ‘De Groote oorlog’

Première: 16 november 2014, De Doelen

Barbara Kozelj (mezzo)
Frans van Ruth (piano)
Doris Hochscheid (cello)
Vormgeving: Violette Baudet