Gezien Giacometti

Gezien Giacometti
een dansconcert over 18 dagen poseren in het atelier van Alberto Giacometti

gebaseerd op de compositie Achttien dagen van Elmer Schönberger
première 30 september 2015 / Toneelschuur / Haarlem
‘Het zou prachtig zijn als iemand kon schilderen wat ik zie. Dan kon ik er voorgoed mee ophouden.’ Het is een van de vele cris-du-coeur, opgetekend uit de mond van schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti. Maar hij ging door, Giacometti, hardnekkig, tegen de klippen op. Elmer Schönberger en choreografe Beppie Blankert, grote bewonderaars van Giacometti’s uitgebeende oeuvre, maakten met twee dansers en vijf musici Gezien Giacometti, een dansconcert over scheppen-gaat-van-au, over trial and error, over de kunstenaar en zijn model, over kijken en bekeken worden.

Achttien dagen is gebaseerd op de sessies die Giacometti wijdde aan het schilderen van een portret van de Amerikaanse schrijver en kunstcriticus James Lord. Lord schreef hierover het boek A Giacometti Portrait (1965). Achttien dagen is gecomponeerd voor altviool, (bas)klarinet, cimbalom, slagwerk en contrabas.
Elmer Schönberger – concept & compositie
Beppie Blankert – choreografie
Violette Baudet – scenografie
Corneliu Ganea en Manuel Paolini – dans
Nieuw Amsterdams Peil – muziek

Haarlem 29 september 2015 Toneelschuur, try-out
Haarlem 30 september Toneelschuur, première
Maastricht 4 oktober Nederlandse Dansdagen AINSI
Rotterdam 14 oktober De Doelen
Den Bosch 6 november November Music Verkadefabriek
Nijmegen 21 november De Vereeniging
Den Haag 3 december Korzo theater
Amsterdam 9 en 10 februari 2016 Theater Bellevue

lees meer