Première Ghosting Pantaleon

Ghosting Pantaleon – concert voor piano en groot ensemble

première: 12 november 2015 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam met als soliste Rosalía Gómez Lasheras en het Nationaal Jeugdorkest onder leiding van Etienne Siebens

Pantal(e)on Hebenstreit (1667-1750), een veelzijdig Duits musicus, baarde rond 1700 opzien met een groot hakkebord, dat volgens sommige bronnen met wel 276 snaren van metaal en darm was bespannen. Het instrument leverde een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van de piano. Lodewijk XVI, die erg onder de indruk van Hebenstreits spel was, opperde dat het instrument de naam van zijn uitvinder moest dragen: Pantaleon of ook wel Pantalon. Johann Kuhnau, Bachs voorganger aan de Thomasschool in Leipzig, dichtte de pantaleon een groot ‘momentum dulcedinis et gratiae musicae’ toe. In Ghosting Pantaleon wordt de piano als het ware geschaduwd door het cimbalom en zijn bondgenoten (harp, vibrafoon, celesta).

Ghosting Pantaleon is tot stand gekomen in opdracht van de Young Pianist Foundation met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten en gecomponeerd voor Rosalía Gómez Lasheras, winneres van het YPF Concours 2013.
lees meer op de site van het Muziekgebouw of ga naar de site van YPF